Dokončený preklad: HIS

Ahojte,

dnes večer vás čaká malé prekvapenie v podobe dlho očakávaného filmu HIS. Kto je s nami už dlhšie si určite spomenie na predchodnu filmu, seriál HIS: I didn‘t mean to fall in love. Ak vás zaujal seriál a očakávate nadupané pokračovanie, tak tento film nepozerajte. Úprimne, keby mi Káčatko nepovedala, že sa jedná o pokračovanie neverila by som tomu.

Z filmu mám zmiešané pocity. Nechcem sa vyjadrovať príliš osobne, pretože by to narobilo viac škody ako úžitku a vypisovať tu, čo by som robila na mieste hlavných hrdinov no… Netuším. Úprimne obdivujem Káčatko, že to má v hlave tak pekne zrovnané, pretože ja som bola v niektorých častiach filmu v rozpakoch a opakovala si: “Snáď sa do takej situácie nikdy nedostanem!” Hovoriť o skutočnej láske a o tom, ako by sme sa k nej zachovali je bez vytiahnutia spoilerov nemožné a keďže dnes je na spoilerovej vlne Káčatko, ja si v tichosti počkám na vaše recenzie.

Čo sa týka súdnej časti filmu. Rozumiem rozhodnutiu oboch strán AVŠAK myšlienka filmu bolo primárne mierená iným smerom, preto ma koniec zmiatol. Nie som si úplne istá, akú primárnu hodnotu nám mal film poskytnúť, no jednoznačne NEPREKONAL seriálové spracovanie. Čo je veľká škoda, pretože seriál bol úchvatný a ponúkol nám veľa zaujímavých myšlienok, ktoré by si rovnako roztomilé  a úprimné spracovanie určite zaslúžili.

Záverom len chcem dodať, že ak sa vám seriál páčil, nekazte si ho filmom. Skutočne nie…

A teraz zopár spoilerov obsahujúcich slov od Káčatka:

Ahojte,

ako môžete vidieť, konečne sme Vám dnes priniesli film HIS, ktorý je pokračovaním krátkeho seriálu, „HIS: I didn‘t mean to fall in love”. Je pravda, že film vyšiel už pred nejakým časom, ale keďže mám len jeden život a deň má iba 24 hodín, musela som uprednostniť iné projekty.

Predtým ako začnem s mojou recenziou by som chcela pozdvihnúť fakt, že moja recenzia bude obsahovať spoilery, čiže si ju prečítajte na vlastné riziko, alebo až po zhliadnutí filmu.

Moju recenziu by som rozdelila na dve časti: pozitíva a negatíva. Keďže nie som svinka, začnem pekne pozitívnymi vecami, ktoré sa mi veľmi páčili a medzi ne patrí prostredie v ktorom sa natáčalo (jednoducho japonské dediny sú niečo pre mňa). Komunita kde sa hlavné postavy nachádzali bola neskutočne priateľská a vytvárala ten „teplý domov“. Mala som z tej dedinky veľmi dobrý pocit. Ľudia v nej boli veľmi priateľskí a to ako držali spolu sa mi nesmierne páčilo. To prijatie a úsmevy, mi dodali veľa energie a kiežby boli všetci ľudia takí, ako obyvatelia danej dediny. Taktiež sa mi veľmi páčil vzťah, aký mal hlavný hrdina so svojou dcérou – skutočne sa jej venoval, aj keď je očividné, že ju nechtiac dosť rozmaznal. Film skutočne pozdvihol fakt, že aj otcovia dokážu vychovávať deti dobre, nie iba matky. A presne TO sa mi asi najviac páčilo – tá pointa. Pointou tohto filmu bolo, že gay páry zvládnu vychovávať deti, s čím absolútne súhlasím. Sú na to zverejnené vedecké štúdie, ktorú sú dostupné a môžete si ich aj prečítať.

Z tohto ale veľmi rýchlo prejdem k negatívam, pretože s tými pozitívami veľmi súvisia. Aj keď sa mi páčil námet filmu to spracovanie pre mňa bolo viac ako katastrofálne. A na toto bude mať každý z nás možno iný názor, pretože tá problematika sa dotýka hodnôt človeka. Keby za mnou prišiel môj ex ktorého som nevidela X rokou s úsmevom a dieťaťom na rukách a len-tak by chcel so mnou žiť – bez ohlásenia a nejakého rozhovoru, asi by som zobrala do ruky lopatu. Takéto správanie je pre mňa nepredstaviteľné!!! Možno ten kto vie rýchlo odpúšťať by dokázal prichýliť svojho ex len-tak zo sekundy na sekundu, ale pre mňa je to nemožné.

Druhá vec ktorá sa mi neskutočne nepáčila bol ten koniec, kde v podstate starostlivosť o Soru dostane jej matka. Predstavte si, že sa mesiace vlečiete cez súdy a musíte robiť rôzne psychotesty, aby vám potvrdili, že ste schopný ako gay muž starať sa o svoju dcéru a potom zrazu sa rozhodnete uprostred súdu, že predsa len, bude vášmu dieťaťu lepšie s druhým rodičom, ktorý nemá poňatie o tom, čo vaše dieťa potrebuje, čo sa mu páči atď. Je veľa pracujúcich párov a je možné, že niekto nemá toľko času, ale čo predviedla Sorina mama…Fúha, asi tak. A neviem, či sa tým koncom snažili získať moju sympatiu, ale nedostali ju. Tak celý film je o tom, ako môžu gayovia vychovávať deti, a nakoniec sa akoby rozhodli zmeniť svoje zmýšľanie a uznať, že predsa len iba žena má to najväčšie právo starať sa o deti. To je pre mňa obrovské no, no, no.

A práve pre tieto dva dôležité faktory pre mňa film HIS zlyhal, aj keď bol námet výborný. Každý z nás má svoje muchy, ale tie muchy sa dajú spracovať aj trochu inak. V každom prípade, toto je iba môj pohľad na danú problematiku, ak ste to videli inak, určite dajte vedieť, čo si o filme myslíte vy. 

K hardsubu sa dostanete pomocou tohto linku – TU!

Prajeme Vám príjemné sledovanie

Škaredé Káčatko a Susannah

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *